BalearWeb
Índex del Fòrum de BalearWeb
 FAQFAQ   BuscarBuscar   Llista de MembresLlista de Membres   Grups d'UsuarisGrups d'Usuaris   Registrar-seRegistrar-se 
 PerfilPerfil   Inicia una sessió per veure els teus missatges privatsInicia una sessió per veure els teus missatges privats   Iniciar SessióIniciar Sessió 

DICTAMEN SOBRE SA "LLENGUA" DE SES ILLES BALEARS

 
Publicar un tema nou   Respondre al tema    Índex del Fòrum de BalearWeb -> Mallorca
Veure tema anterior :: Veure tema següent  
Autor Missatge
PotxosRegistrat: 26 Des 2003
Missatges: 238
Ubicació: Palma

MissatgePublicat: Ds Mar 05, 2005 11:04 am    Assumpte: DICTAMEN SOBRE SA "LLENGUA" DE SES ILLES BALEARS Respondre citant

Uep com va, vos poc aquí un dictamen que en Lutis Cerdo Fernandez, ha publicat a un diari local, mes que res per voure si cap des vostres capos pensants pot debatre o contradir lo que diu, ( dic capo, voltros no vos veig capacitats), quant aquest homo escriu de lo que sap, en sap, llàstima que ha vegades xerrí de lo que no sap i no sàpiga fer-se es sort quant pertoca.
Te es vici de aprofitar-se de ses persones senzilles treguent a rotllo llibres i fets que ni ell pot provar i que aquestes persones no poden ni saben per sa falta de facilitat de paraula debatre.
De totes maneres sa meua opinió es que me pot ensenyar molt, por lo que sempre el llegeix i depús pas per es sedàs lo que es vera o no, filològicament i històricament se equivoca a vegades en tot lo demes no sol fer-lo,
Jo amb ell no vaig ni an es cap de canto, i el conec de dos sopes, A Xalar PD Ses faltes ortografiques que hi pot haver en el dictamen son de sa Editorial
Lluis Cerdo Fernandez, Gonella i espanyolista


Dictamen sobre sa llengua de ses Illes Balears
LUIS CERDÓ FERNÁNDEZEs valencians han fet molts de desbarats amb sa política lingüística, però trop que darrerament l'endevinen. Es dictamen que ha publicat s'Acadèmia Valenciana de la Llengua me pareix molt apropiat, equilibrat i ple de sentit comú. Es nostros polítics de Balears ja podrien prendre llum de na Pintora. Per això, inspirant-me en aquell dictamen, n'he redactat aquest altre dirigit a tots es representants polítics de ses Balears i referit a sa llengua des mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterers. Si ès vera que volen defensar ses nostres modalitats com mana s'Estatut d'Autonomia, que ho demostrin ara presentant-lo an es Parlament i aprovant-lo per unanimitat.
DICTAMEN
1. Sa llengua pròpia i històrica des balears, des d'un punt de vista filològic, ès també sa que comparteixen ses comunitats autònomes de Catalunya i València i es Principat d'Andorra. A més a més, ès sa llengua històrica i pròpia d'altres territoris de s'antiga Corona d'Aragó (sa franja oriental aragonesa, sa ciutat sarda de l'Alguer i es departament francès des Pirineus Orientals). Es diferents parlars de tots aquests territoris constitueixen una llengua, vol dir un mateix sistema lingüístic. A dins aquest conjunt, es parlars baleàrics tenen sa mateixa jerarquia i dignitat que qualsevol altra modalitat territorial des sistema lingüístic, i presenta unes característiques pròpies que es Govern de ses Illes Balears preservarà i potenciarà d'acord amb sa tradició lexicogràfica i literària pròpia, sa realitat lingüística balear i sa normativització consolidada a començament des segle passat.
2. Ses característiques lèxiques i gramaticals peculiars des parlars baleàrics, que els diferencien d'altres parlars des nostro sistema lingüístic, conviuen amb altres característiques compartides majoritàriament per tots aquests parlars. Per altra part, s'existència d'aqueixes traces específiques, sentides com a pròpies i dignes d'esser preservades, ès un fet comú en altres llengües.
3. Sa llengua ès un vehicle de comunicació i de cultura. Compartir una llengua, per tant, equival també a compartir es llegat cultural que s'ha transmès en aqueixa llengua. Però això no implica que es balears no tenguem unes senyes d'identitat i unes característiques culturals pròpies, i que les percebem com a clarament diferenciades de ses dets altres pobles que fan servir sa nostra llengua.
4. Ses denominacions històriques de mallorquí, menorquí i eivissenc han coexistit amb sa de català, documentada en determinades fonts baleàriques i generalitzada dins s'àmbit de sa romanística i de s'universitat balear durant ses darreres dècades.
5. Es terme genèric més adequat per anomenar sa llengua pròpia a sa comunitat autònoma ès balear, una denominació que, per tant, haurà de quedar recollida dins s'Estatut d'Autonomia de ses Illes Balears, que també incorporarà ses denominacions insulars de mallorquí, menorquí i eivissenc, ja que són una de ses principals senyes d'identitat des nostro poble. Es nom de balear pot designar tant sa globalitat de sa llengua que compartim amb es territoris de s'antiga Corona d'Aragó ja anomenats, com també, amb un camp semàntic més restringit, es conjunt de modalitats idiomàtiques que mos caracteritzen dins aquesta mateixa llengua. Així mateix, ès plenament vàlida sa denominació de llengua balear, sense que aquest ús impliqui que se tracti d'un idioma diferent des compartit amb ets altres territoris ja indicats.
6. A partir de sa reforma de s'Estatut d'Autonomia de ses Illes Balears, serà un fet que a Espanya hi haurà tres denominacions igualment legals per anomenar aquesta llengua: sa de balear, establida per s'Estatut d'Autonomia de ses Illes Balears; sa de valencià, recollida per s'Estatut d'Autonomia de sa Comunitat Valenciana; i sa de català, reconeguda per s'Estatut d'Autonomia de Catalunya i avalada per l'ordenament jurídic espanyol i sa jurisprudència. S'existència d'aqueixes dues denominacions pot crear confusió respecte de sa cohesió de s'idioma en certs contexts, especialment fora de s'àmbit lingüístic compartit. Per aquesta raó, ès necessari que es governs autònoms implicats, en col•laboració amb es Govern espanyol, adoptin ses mides que pertoquin (habilitació de fórmules sincrètiques o similars, per exemple) a fi que, especialment fora d'aquest àmbit lingüístic, s'harmonitzi sa diversitat onomàstica des nostro idioma amb sa projecció d'aquest com una entitat cohesionada i no fragmentada. Aquestes fórmules s'haurien d'anar introduint també en àmbits acadèmics o d'altra naturalesa. D'aquesta manera se podria assegurar de manera coherent sa presència llegítima des gentilici balear fora de sa nostra comunitat i, an es mateix temps, acostar sa realitat filològica a sa realitat legal i sociològica balear.
7. Hi ha llengües que respecten ses diferents modalitats dins s'unitat (com ès ara es cas des portuguès de Portugal i es del Brasil). Aquesta possibilitat, vista sa rica tradició lingüística i literària des mallorquí, es menorquí i s'eivissenc a dins sa llengua compartida, ès sa que es Govern de ses Illes Balears considera més adequada pes nostro idioma, ja que permet respectar sa diversitat a dins s'unitat. Allò que se proposa pes conjunt de sa llengua ès una codificació policèntrica i an es mateix temps convergent.
8. Partint d'aquests criteris, a dins s'àmbit territorial de ses Illes Balears sa codificació se farà d'acord amb un patró lingüístic que incorpori ses característiques pròpies des parlars baleàrics en diversos àmbits. Això no s'ha d'interpretar com a signe de fragmentació lingüística, sinó com una manera de promoure s'ús de s'idioma acostant es model de llengua balear an ets usuaris.
9. Aquesta convergència desitjable ha d'esser perfectament compatible amb sa possibilitat d'utilitzar es models de llengua propis de cada territori en ets usos que afecten ses relacions particulars entre ses institucions de fora des nostro àmbit lingüístic (resta d'Espanya, Unió Europea…), per una banda, i ses institucions i ses persones físiques i jurídiques de ses comunitats autònomes que comparteixen es mateix idioma, per una altra.
_________________
Mai se te sa raó contra sa llengo, vergonya eterna aquells que despreciant es seu idioma, alaben i parlen es des altres
Tornar a dalt
Veure perfil de l'usuari Enviar missatge privat Enviar email Visitar pàgina web de l'autor
Mostrar missatges d'anteriors:   
Publicar un tema nou   Respondre al tema    Índex del Fòrum de BalearWeb -> Mallorca Totes les hores són GMT + 1 Hora
Pàgina 1 de 1

 
Canviar a:  
No pots publicar nous temes en aquest fòrum
No pots respondre a temes en aquest fòrum
No pots editar els teus missatges en aquest fòrum
No pots esborrar els teus missatges aquest fòrum
No pots votar a les enquestes en aquest fòrum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Traducció: Isaac Garcia Abrodos